Doen wat je leuk vindt

door | 04 okt 2019 | Uncategorized

Begin van de dag

Sinds een paar jaar ben ik verslingerd geraakt aan hardlopen. Iets wat ik altijd voor onmogelijk heb gehouden. Trouw 3 keer in de week met hond en de buurman in alle vroegte op pad richting delftsehout, rondje hollen en een plons in het water, het hele jaar door. Een heerlijke manier om de dag te beginnen, blijkt. Zoals met veel dingen die ik doe raakte ik hier overenthousiast van en dacht dat het een goed idee was om iedere dag te gaan hollen. Het resultaat was een slijmbeursontsteking in m’n heup. Enfin, anderhalf jaar later kan ik weer hollen. Wat een feest! 

Het hardlopen is voor mij een uitlaatklep of hulpbron, net hoe je het wil noemen. Ik kan m’n hoofd leegmaken, me weer opladen en er komen fijne stofjes vrij die me blij maken. Om dit gebeuren compleet te maken ben ik een maand geleden gestart met een korte training, barefoot running. Ja wel, hardlopen op blote voeten. Dat wilde ik altijd al eens proberen. Het idee dat je op straat op blote voeten zou hardlopen en om de haverklap in glas of andere scherpe dingen zou stappen hield me tegen. 

Uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken (of eigenlijk juist uit) en me ingeschreven voor deze training van Hans Verbeek, http://barefootdelft.nl/. Het hardlopen op blote voeten geeft weer een hele ander dimensie aan het hardlopen. Het is een andere manier van lopen, daar moet ik met m’n aandacht goed bij blijven. Iedere stap geeft feedback of het een goede was of dat ik m’n voet anders neer moet zetten. Een hele fijne manier om met je gedachten in het nu te blijven en te voelen aan je lijf of je goed loopt. Slordig lopen is er niet bij. Door deze manier van lopen train je je hele lijf, een fijne bijkomstigheid, want fan van de sportschool ben ik zeker niet. Een fit lijf heb ik wel graag, want ik wil nog even mee.

 

Disciplinair hardlopen

De grootste les die ik van Hans geleerd heb is dat het hardlopen op de eerste plaats iets is wat leuk is, een soort buitenspelen. Grappig genoeg stop ik het spelen wel in m’n werk, door echt te spelen met materialen, zomaar wat te maken of te experimenteren. Hardlopen was meer iets wat in de categorie discipline viel, niet in het speelbakje. Het resultaat is altijd fijn, voel me altijd heerlijk na het hardlopen. Het hardlopen zelf of de deur uitgaan in alle vroegte voelt niet altijd als spelen… De afgelopen training liepen we op muziek of beter, dansten we op blote voeten door de TU-wijk. Te leuk! Een paar keer in de week loop ik nu zelf hard op blote voeten, kleine stukjes om het rustig op te bouwen. Ik moet zeggen dat je niet onmiddellijk in glas of andere enge dingen stapt. Doordat je zo goed kijkt waar en vooral hoe je loopt is het een soort meditatie. Kortom ik ben enthousiast. Wil jij het ook eens proberen, check dan de website van barefoot Delft voor een training of workshop.

Share This