Coaching Delft Marieke Rolloos

Terug naar de Fabrieksinstelling

door | 04 mei 2020 | Coaching

En Toen was het zover

En toen was daar ineens het boek ‘Terug naar de Fabrieksinstelling’… Van jongs af aan kost het mij veel moeite om uit te leggen met woorden wat ik voel, denk of bedoel. Ik heb me daarin altijd een beetje vreemde eend in de bijt gevoeld, minder en kleiner dan de ander. Inmiddels weet ik beter en kan ik deze kwaliteit, want zo heb ik deze ‘tekortkoming’ omgevormd, heel doelgericht inzetten. Sterker nog dit besef brengt me niet alleen ver in mijn zakelijke leven, het geeft me ook nog eens veel rust in mijn privéleven. 

In de beginjaren van Atelier Zeven verzorgde ik veel kinderfeestjes en kinderactiviteiten op evenementen. M’n hoofd explodeerde zowat van alle knutselideeën. Ik had toen het plan opgevat om die ideeën te bundelen in een boek. Dat is me destijds niet gelukt. Met de kennis over mijn strategieën die ik nu heb, snap ik waarom niet. Aan ideeën dus geen tekort. De gedetailleerde uitvoering van zo’n boek, dat werd voor mij een enorme beer op de weg. Ik kan niet met computers overweg (overtuiging), ik ben niet goed met woorden (nog zo’n fijne overtuiging) en ik moet alles zelf kunnen, ik mag geen hulp vragen (nog een lekkere dikke overtuiging). Dan nog die fijne onzekerheid, wie zit er nu in hemelsnaam op een knutselboek van mij te wachten. De ene niet-helpende overtuiging stapelde zich op de andere. Nou, je begrijpt dat de moed me in de schoenen was gezonken al voordat ik van start was gegaan. De noodzaak werd minder, er kwamen allerlei andere opdrachten en bezigheden waar ik me op kon storten. Toch is het idee dat ik een boek wil maken in mijn hoofd blijven spelen.

Tijdens de opleidingen die ik volgde de afgelopen jaren op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, heb ik veel over mezelf en het brein geleerd. Hoe ik de dingen doe zoals ik ze doe en hoe dat zo gekomen is. Tijdens de lessen zat ik vaak te tekenen of te kleuren of maakte ik een tekening van een nieuw verkregen inzicht. Of er plopte ineens een nieuw model jurkje op. Nu ik zelf werk als coach en het creatieve deel graag inzet, miste ik eigenlijk een praktisch en creatief doeboek dat ik tijdens mijn coachingsessies kon gebruiken met mijn cliënten. Als ik heel eerlijk ben, zag ik het hele boek al voor me. Ik wist precies hoe het eruit moest zien en wat er in moest komen te staan. Maar hoe ging ik het deze keer wel laten slagen?

Schrijven!

Ik heb me in het paasweekend 4 dagen min of meer opgesloten en heb als een soort zombie de teksten op de computer ingevoerd. Dat ging eigenlijk als van zelf, omdat ik het al helemaal voor me zag. Deze tekst heb ik aan diverse mensen laten nalezen en feedback gevraagd. Nu moest het kleurige gedeelte nog komen. Het boek moest opgemaakt worden en daar kwam die gevreesde computer weer om de hoek kijken. De knop, dat ik niet kan werken met computers, dat ik te oenig en te ongeduldig ben voor die vormgeefprogramma’s, dat het veel te lang duurt voordat ik zo’n programma überhaupt onder de knie heb, moest om. Ik had precies het beeld in mijn hoofd van hoe het eruit moest zien en zie dat maar eens aan iemand uitgelegd te krijgen als je moeite hebt met woorden. Wat overigens ook maar een overtuiging is. Het hele proces van dit boek maken is precies dat, wat ik met het boek zelf voor ogen had. Je kwaliteiten, overtuigingen en doelen onder de loep nemen. Helpende processen ingang zetten. Oude verhalen aankijken. En springen, ook al ‘sterf’ je bijna van de onzekerheid. Met dit boek moet ik mezelf echt laten zien, nog een hardnekkige overtuiging waar ik overheen moest stappen.

Ontwerpen!

Het weekend erna mezelf opgesloten met de computer en een opmaakprogramma, op weg geholpen door m’n lieftallige echtgenoot. Uren en  uren achter de computer doorgebracht, dat is echt heel vreemd voor mij. En ik heb precies dat eruit kunnen krijgen wat ik in mijn hoofd zag. Het ‘creatieve reset jezelf’-boek is geboren. Ik heb hier veel reacties op gehad: ‘Hoe doe je dat zo snel? Waar haal je de tijd vandaan? Hoe verzin je het?’

Coaching Delft Atelier Zeven
Coaching Delft Marieke Rolloos

Investeren in jezelf

Als je het mij vraagt zijn dit de ingrediënten: 

  • Het gevoel van een absolute noodzaak, intrinsieke motivatie, een missie. 
  • Een hyperfocus, niet piepen, doorgaan tot het af is. Maak het mooi.
  • Hulp en feedback vragen als je er niet uitkomt, zodat je verder kunt en niet gefrustreerd raakt.  
  • Naar je eigen stem blijven luisteren, blijven checken of het voor jou zo klopt.
  • Gewoon doen, al die mekkerende stemmetjes in je hoofd aan de kant en doen!

Nu ligt er een prachtig kleurig boek voor m’n neus, waarmee jij op reis kan in je eigen brein en lijf. Dit boek zit vol praktische oefeningen met veel ruimte voor creativiteit. Een waar feestje voor beelddenkers en een fijne uitdaging voor mensen die heel veel in hun hoofd bivakkeren en meer willen voelen. Voor coaches is dit boek ook reuzehandig, omdat je zo een hele reeks oefeningen op een rij hebt met leuke creatieve verwerkingsideeën erbij voor je client. 

Terug naar de Fabrieksinstelling

45,00 incl. btw

Share This