Leerwerkbedrijf Stunt

door | Naaiatelier Stunt

Doelen zetten

Het is ondertussen alweer ruim drie jaar geleden dat ik een samenwerking aanging met mijn opdrachtgever Stichting Stunt. Het doel? Een naaiatelier opzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zo een dagelijkse bezigheid en een plek om naartoe te kunnen gaan voor deze mensen te creëren. En dat is gelukt. In drie jaar tijd is het naaiatelier uitgegroeid tot een werkelijk sociale onderneming. Op maandelijkse basis worden er in het Naaiatelier van Stunt heel veel tassen gemaakt. En nog belangrijker: deze tassen worden ook verkocht. Want samen met de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers, is duurzaamheid een belangrijk kenmerk van het atelier. Producten worden alleen van restmaterialen gemaakt en als er vraag naar is. Hierdoor houden we nooit iets over. 

Naast dat het een enorme eer is dat Stichting Stunt mijn hulp hier drie jaar geleden voor heeft ingeschakeld, ben ik er ontzettend trots op dat het daadwerkelijk gelukt is. Het naaiatelier is zelfs officieel erkend als leerwerkbedrijf. Ik merk op dagelijkse basis wat voor effect dit heeft op de deelnemers. en dat ze samen mooie, duurzame dingen kunnen maken en dat ze een dagbesteding hebben. Dit zorgt er dan weer voor dat ik er zelf ook gelukkig van word. Een echte win-winsituatie dus!

Raed

In het atelier worden afgedankte en gebruikte materialen een nieuw leven ingeblazen. We hebben een aantal vaste opdrachtgevers uit Delft, maar maken ook op verzoek producten voor ondernemers en start-ups in duurzame materialen en particulieren. Al deze dingen zorgen ervoor dat het naaiatelier lekker draait. En dan ga je verder kijken: wat nu? En zo ben ik op het idee gekomen een nieuw label te maken: Raed. 

Als je het leest ziet het woord eruit als een akelige tongbreker, maar niets is minder waar: je spreekt het simpelweg uit als “red”, zoals het Engelse woord voor rood. Deze kleur is daarom logischerwijs aan het label verbonden. De afkorting staat voor Recycle and Design en het label staat voor het hergebruiken (redden) van afgedankte materialen en het redden van de planeet. De producten die onder dit label worden gemaakt hebben een Japanse twist. Zo worden bijvoorbeeld de afgedankte lakens van hotels en ziekenhuizen op natuurlijke wijze geverfd, volgens de Japanse Shibori methode. Daarnaast voegen we aan de werken heel veel stiksels toe, zoals gebruikelijk is volgens de Boro methode. 

Onder dit label maken we onder anderen kimono’s, die veel weg hebben van judopakken. Dit is een hele mooie verwijzing naar hoe de deelnemers ervoor knokken om hun levens weer op de rit te krijgen. Dankzij het naaiatelier hebben zij nu weer een doel in het leven en een plek om naartoe te gaan. De geweldige begeleiders en vrijwilligers zetten dagelijks alles op alles om deze mensen te helpen tijdens het creëren van de meest gave en bovenal duurzame producten. Het atelier bevordert daarnaast de persoonlijke ontwikkeling en duurzaamheid van de deelnemers. 

Verder lezen?

Share This