Gemaakt in Nederland

door | Algemeen

“Logisch toch?”

Alle producten die ik maak en in het verleden gemaakt heb zijn gemaakt in Nederland. Nu hoor ik je denken: “Logisch toch, want je werkt ten slotte in Nederland?!” Maar voor mij gaat gemaakt in Nederland verder dan alleen de standplaats van mijn atelier. Gemaakt in Nederland betekent voor mij: gemaakt met producten van Nederlandse komaf. Om zo écht Nederlandse producten te maken, de Nederlandse economie en kleinere (lokale) ondernemers te ondersteunen. 

De kledingindustrie is de meest vervuilende industrie ter wereld. Daarnaast komen er tijdens het produceren van kleding nog altijd heel veel misstanden voor en wordt het werk over het algemeen uitgevoerd door kinderen. Drie redenen waarom ik ‘gemaakt in Nederland’ zo belangrijk vind. Afgedankte materialen kunnen prima worden ingezet om de meest mooie dingen mee te maken. Zo maak ik bijvoorbeeld jurken, tassen, overhemden en spijkercolberts van restmaterialen. En dat alles doe ik met mijn eigen blote handen. Daardoor zijn de producten die ik maak over het algemeen inderdaad iets duurder, maar zeg nou zelf… Heb jij liever een jurk of tas die niemand anders heeft en waar een heel mooi verhaal achter zit? Of loop je toch liever in een jurk die iedereen zou kunnen kopen, waar de meest schrijnende verhalen achter schuilen?

Het werken met afgedankte materialen is soms best lastig, omdat je het moet doen met de materialen die er zijn. Maar juist dat maakt het voor mij zo ontzettend leuk en uitdagend om te doen. Ik kan er mijn onuitputtelijke creativiteit in ieder geval heel goed bij gebruiken. In de tien jaar dat Atelier Zeven bestaat, is er een verandering gekomen in mijn werkwijze. Waar ik vroeger in de weekenden op verschillende markten te vinden was, werk ik vandaag de dag alleen nog maar op bestelling. Dus ik maak pas een jurk als iemand een jurk aanvraagt. Op deze manier maak ik geen onnodige producten die toch niet verkocht zullen worden. 

Duurzaamheid

Als ik om me heen kijk zie ik dat Nederland een onwijs welvarend land is. De andere kant van de medaille is echter dat dit ten koste gaat van de duurzaamheid in ons land. Per jaar produceren we in Nederland bijvoorbeeld 560 kilo afval per persoon. Dat is gewoon meer dan 1,5 kilo per persoon per dag! Dat zijn toch absurde hoeveelheden? Het verwerken van restmaterialen in mijn producten geeft mij een gevoel van voldoening en ik hoop dat steeds meer mensen beseffen welke toffe dingen je allemaal met afval kunt maken. 

Daarnaast hoop ik dat deze blog en mijn werkwijze ervoor zorgen dat je geïnspireerd raakt. En ik hoop dat steeds meer Nederlanders de voorkeur zullen geven aan producten die écht in Nederland geproduceerd zijn. Zodat we niet alleen allemaal ons steentje bijdragen aan de economie in dit land, maar ook aan de duurzaamheid, want op dat vlak valt er – helaas – nog heel veel te verbeteren. Ikzelf blijf in ieder geval vrolijk doorgaan met het maken van ontzettend gave en duurzame dingen. Zowel namens mijn eigen merken als namens het Naaiatelier van Stunt. Want zoals ik al eerder zei geeft het werken met duurzame materialen mij een ontzettend goed en voldaan gevoel en ik kan er mijn creativiteit heel goed in kwijt!

Verder lezen?

Share This